In een Private Leasecontract zijn een aantal zaken inbegrepen, zoals onderhoud of herstellingen. Toch kan je nog een aantal opties toevoegen. We overlopen de mogelijkheden.
Op papier wil een leasingcontract voor particulieren volledige gemoedsrust bieden. Daarom betaal je met de maandelijkse afrekening heel wat diensten om onaangename verrassingen te vermijden. Toch is niet alles inbegrepen. We hebben daarom een lijst gemaakt met welke zaken (doorgaans) standaard zijn en welke opties nuttig kunnen blijken. Een gouden regel blijft echter dat je je best goed informeert omtrent de contractvoorwaarden en wat er allemaal in de offerte inbegrepen is.
Doorgaans zijn volgende zaken standaard bij een Private Leasecontract:
- Waardeverlies van de auto
- Periodiek onderhoud
- Eventuele herstellingen bij pech of een ongeval
- Zomerbanden
- Pechbijstand de klok rond
- BA-verzekering
- Omniumverzekering voor materiele schade
- Inschrijvings- en verkeersbelasting
Wat niet standaard in de maandelijkse huurprijs is inbegrepen:
- Verkeersboetes
- Brandstof
De volgende opties worden vaak nog aangeboden in ruil voor een hogere maandprijs. De voorwaarden zijn afhankelijk van de verhuurder:
- Zomerbanden
- Winterbanden
- Tankkaart
- Vervangwagen
- Dekking van zelf veroorzaakte schade om te anticiperen op kleine beschadigingen die aan het eind van het contract kunnen worden aangerekend
- Juridische bescherming
- Bestuurdersverzekering
- Vervangwagen na een bepaalde periode
- Verzekering in het buitenland
TIP: Sommige merken of verhuurders nemen standaard al zomer- en/of winterbanden en een meer volledige verzekering op in het contract. Het is daarom belangrijk dat je verschillende offertes goed bekijkt en vergelijkt, want dit soort verschillen kunnen tot grote schommelingen in de prijzen leiden. Weet bovendien dat de meeste verhuurders aan het eind van het contract de Renta-normen hanteren. Dat is een evaluatiestandaard voor de schade die het voertuig tijdens de gebruiksperiode heeft opgelopen. Weet dat daar soms misbruik van wordt gemaakt en dat dit je bovenop de vrijstelling nog een pittige eindfactuur kan opleveren. Wees daarom steeds waakzaam.